Welke sport je ook beoefent, een thuiswedstrijd voelt altijd fijner dan een uitwedstrijd. Bij een thuiswedstrijd voel je je thuis. Je eigen supporters staan naast de baan of langs de lijn. Je voelt je goed omdat het jouw thuis is. Een uitwedstrijd kan dus voor flink wat extra stress zorgen. Geen of minder supporters en de tegenpartij is in het voordeel. Want supporters lijken maar bijzaak, maar ze kunnen je toch net dat zetje in de rug geven dat je nodig hebt. Een touringcar huren om je supporters mee te laten komen lijkt alleen aan de topclubs besteed. Toch kun jij dit zelf ook regelen.
Geef, met je team, aan wat je wilt
Speelt je team een kampioenswedstrijd? Dan is het wel fijn als er flink wat supporters zijn. Deze supporters kunnen heel motiverend werken om net dat stapje harder te zetten. Ook de lokale derby is zo’n wedstrijd waar je wel wat extra support bij kunt gebruiken. Twee dorpen of wijken die tegen elkaar strijden om de overwinning, het blijven de mooiste wedstrijden van het jaar. Vaak komt het complete bestuur van je club dan kijken. Of het nu gaat om hockey, voetbal of waterpolo, zo’n derby legt altijd meer gewicht in de schaal. Doe dus ruim van te voren een oproep in je clubblad. Zet daar duidelijk in wanneer jullie waar en hoe laat gaan spelen.
Met de F-jes naar de wedstrijd
De F-jes hebben hun papa’s en mama’s nog heel hard nodig. Bijvoorbeeld om ze, op het halve veld, de goede kant uit te sturen. Want F-jes zijn voetballertjes in de dop. Zij moeten met zachte hand gecoacht worden. Er staan niet voor niks vaak borden langs de lijn die aangeven dat de vaders en de moeders écht niet zo hard hoeven schreeuwen. De F-jes spelen nog voor hun plezier. Met z’n allen op de bal af, het blijft een geweldig gezicht.
Vlak de G-teams niet uit!
Veel sportverenigingen hebben een speciaal G-team. Teams met mensen met een (verstandelijke) beperking. Het is natuurlijk ook voor deze mensen om plezier te hebben in hun sport. Je zult zien dat het tactisch inzicht naarmate het jaar vordert steeds beter wordt. Daarbij zijn deze teams een genot om naar te kijken. Er wordt, ook door de spelers, meer gelachen en het sociale, onderlinge aspect is veel belangrijker dan winnen. Deze mensen kunnen vaak nog écht blij zijn voor de tegenstander wanneer deze heeft gewonnen.